Pacientų lankymo tvarka
- Pacientai Ligoninės centre / skyriuje, kur teikiamos stacionarinės sveikatos priežiūros paslaugos, lankomi darbo dienomis 17.00 – 19.00 val., poilsio (švenčių) dienomis 10.00 – 12.00 val. ir 17.00 – 19.00 val. Atsižvelgiant į teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų specifiką, gali būti numatytas kitas lankymo laikas, kuris viešinamas Ligoninės centro / skyriaus informacinėje lentoje;
- Pacientai Ligoninės centruose / skyriuose, teikiančiuose reanimacijos ir intensyviosios terapijos paslaugas, lankomi kasdien nuo 16.00 val. iki 17.00 val. ar kitokiu Ligoninės centro / skyriaus vadovo / vedėjo / koordinatoriaus nustatytu laiku, atsižvelgiant į tuo metu esančią paciento būklę ir kitas aplinkybes;
- Pacientai Neurologijos skyriuje , lankomi darbo dienomis 17.00 – 19.00 val., poilsio (švenčių) dienomis 11.00 – 13.00 val. ar kitokiu Ligoninės centro / skyriaus vadovo / vedėjo / koordinatoriaus nustatytu laiku, atsižvelgiant į tuo metu esančią paciento būklę kitas aplinkybes;
- Vienu metu pas pacientą gali būti ne daugiau kaip 2 lankytojai, o lankymas neturėtų trukti ilgiau negu 15 min.;
- Lankyti pacientus kitu laiku galima tik gavus Ligoninės centro / skyriaus vadovo / vedėjo / koordinatoriaus arba pacientą gydančio / budinčiojo gydytojo raštišką leidimą. Pacientą kitu laiku lankyti norintis asmuo rašo laisvos formos prašymą Ligoninės centro / skyriaus vadovui / vedėjui / koordinatoriui arba pacientą gydančiam / budinčiam gydytojui, kuris pasirašytinai patvirtina, jog leidžia lankyti pacientą kitu, nei nustatytas lankymas, metu. Prašymas lankyti kitu, nei nustatytas lankymas, metu turi būti pagrįstas reikšmingomis aplinkybėmis. Sprendimas priimamas, vadovaujantis paciento interesų viršenybės principu. Prašymas saugomas kartu su kitais paciento medicinos dokumentais;
- Pacientų, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra, artimiesiems Ligoninės centro / skyriaus vadovas / vedėjas / koordinatorius gali išduoti individualius leidimus (vienam pacientui išduodamas vienas leidimas) paciento lankymui Ligoninės centre / skyriuje, bet kuriuo paros metu;
- Lankymo metu, gydytojui ar slaugytojui paprašius, gydytojų vizitacijos ir procedūrų atlikimo metu, lankytojai išeina iš palatos;
- Vienu metu pas pacientą Ligoninės centre / skyriuje, kur teikiamos stacionarinės sveikatos priežiūros paslaugos, gali būti ne daugiau kaip 2 lankytojai, o lankymas neturėtų trukti ilgiau negu 30 minučių;
- Ligoninės centro / skyriaus vadovas / vedėjas / koordinatorius atsako už tinkamą pacientų lankymo proceso organizavimą centre / skyriuje;
- Ligoninės centro / skyriaus vadovas / vedėjas / koordinatorius bei akušerijos / slaugos administratorius privalo užtikrinti, kad centro / skyriaus pacientų atžvilgiu būtų laikomasi infekcijų kontrolės reikalavimų;
- Asmenims, sergantiems pavojingomis ir ypač pavojingomis užkrečiamomis ligomis, dėl kurių šie asmenys turi būti hospitalizuojami, izoliuojami, tiriami ir (ar) gydomi privalomai, pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą sąrašą, turėjusiems sąlytį, ar šių ligų sukėlėjų nešiotojams, lankyti pacientus draudžiama;
- Neblaivūs ar kitaip apsvaigę, agresyvūs lankytojai pacientų lankyti neįleidžiami;
- Nerekomenduojama pacientus lankyti su vaikais;
- Ligoninėje neleidžiama vaikščioti su paltais, striukėmis, lietpalčiais ir kitais viršutiniais rūbais;
- Dėl paskelbtos epidemijos ar kitų ekstremalių situacijų Ligoninės administracija gali apriboti ar uždrausti pacientų lankymą ir siuntinių perdavimą ir (ar) nustatyti kitokią pacientų lankymo ir siuntinių perdavimo tvarką, apie tai viešai paskelbdama;
- Už pacientų lankymo tvarkos pažeidimus lankytojai gali būti įspėjami, o nepaklusę įspėjimams, paprašomi palikti Ligoninės patalpas ar teritoriją;
Reikalavimai ir rekomendacijos pacientų asmeninio maisto produktų kokybei, galiojimui ir laikymui
- Viešojoje įstaigoje Respublikinėje Šiaulių ligoninėje (toliau – Ligoninė) skirta mityba (dieta) yra dalis gydymo (dietinis gydymas, kurio tikslas ne sumažinti paciento kūno svorį, o pagelbėti pacientui susidoroti su liga). Todėl nerekomenduojama paciento maitinti papildomai, išskyrus nesaldintas arbatas, geriamąjį vandenį (be įsotinimo angliarūgšte);
- Siekiant užtikrinti visapusiškai saugias gydymo, diagnostikos ir slaugos sąlygas bei išvengti maisto keliu plintančių užkrečiamųjų ligų, kurios gali pabloginti Ligoninės centre / skyriuje esančio paciento būklę yra:
- neleidžiami produktai – visi alkoholiniai gėrimai bei produktai turintys sudėtyje alkoholio, tortai, trumpo vartojimo saldumynai, žalios mėsos, žuvies, jūros gėrybių patiekalai;
- ribojami produktai – dėl paciento sveikatos būklės bei jam paskirtos dietos;
- nerekomenduojami produktai – greitai gendantys.
- Artimieji lankantys pacientą ir atnešantis jam maisto produktų turi atsižvelgti į galimų pacientui vartoti produktų sąrašą, reikalavimus šio produkto kokybei, galiojimui ir laikymui (kokius produktus galima laikyti palatoje paciento spintelėje, kokius šaldytuve);
- Ūmius žarnyno infekcinius susirgimus, apsinuodijimus ar net susirgimų protrūkius gali sukelti aplinkoje paplitę mikroorganizmai (bakterijos, virusai):
- išlikę produkte blogai termiškai jį apdorojus (mėsa, žuvis, kiaušiniai, pienas) gali sukelti pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo, galvos skausmus, karščiavimą ir pan.;
- patekę per nešvarias rankas, nešvarias pakuotes, valgymo įrankius į burną, pasidauginti netinkamomis sąlygomis laikomuose maisto produktuose ir / ar asmeniui susirgus ir tapus infekcijos šaltiniu, nuo jo pasklisti aplinkoje ir tiesioginio ar netiesioginio kontakto keliu užkrėsti šalia palatoje gulinčius pacientus;
- Nerekomenduojama atneštais produktais vaišinti kitų palatos pacientų, darbuotojų. Kadangi pasitaiko žarnyno infekcijų atvejų ir Ligoninėje, pacientui atvykus užkrečiamosios ligos inkubacijos periode (kuomet pacientas jau yra užsikrėtęs, tačiau ligos simptomų dar nėra) arba begulėdamas Ligoninėje suvalgo netinkamą produktą, nesilaiko rankų higienos taisyklių;
- Pasibaigus produkto tinkamumo vartoti terminui, jie privalo būti sunaikinami, atiduodami išsinešimui paciento artimiesiems arba išimami centro / skyriaus atsakingo darbuotojo sunaikinimui. Pacientas turi įspėti, jeigu norės pats išsinešti sugedusius maisto produktus namo;
- Pacientas savo produktus turi sudėti į plastikinę pakuotę ar maišelį, įskaitomai užrašyti ant pakuotės ar į maišelį įdedamo lapelio paciento vardą, pavardę, palatos Nr. Taip pat turi matytis produkto galiojimo data, jeigu produktas pagamintas namuose – pagaminimo data (tokiu atveju produkto tinkamumo naudoti terminas bus nustatomas vadovaujantis maisto saugos taisyklėmis);
- Draudžiama pacientui atsinešti produktus, kurių vartojimui reikalingas apdorojimas mikrobangų įrenginyje;
- Greitai gendančių produktų laikymo sąlygos, bei tinkamumo vartoti terminai pateikiami lentelėje „Produktų grupės, laikymo sąlygos bei tinkamumo vartoti terminai“.
- Produktų grupės, laikymo sąlygos bei tinkamumo vartoti terminai
Produktų grupė
Temperatūra
Tinkamumo vartoti terminas
- Atvėsinti karšti maisto patiekalai
- Po pakartotinio šildymo
- 0°+6°C
- 24 val.
- 1 val.
- Šalti, šiluma neapdoroti patiekalai
- 0°+6°C
- 24 val.
- Naminiai pieno produktai su varške
- 0°+6°C
- 24 val.
- Patiekalai, bei gaminiai, kuriems laikyti būtinas 0 +4°C temperatūrinis režimas
- Laikyti kambario temperatūroje
- 2 val.
- Atidarytose pakuotėse, kuriuose produktai septiškai supakuoti, yra pasterizuoti
- 0°+6°C
- Suvartoti per keletą valandų
Produktų grupės, laikymo sąlygos bei tinkamumo vartoti terminai
Atvėsinti karšti maisto patiekalai
Temperatūra:
0°+6°C
Tinkamumo vartoti terminas:
24 val.
Atvėsinti karšti maisto patiekalai po pakartotinio šildymo
Temperatūra:
0°+6°C
Tinkamumo vartoti terminas:
1 val.
Šalti, šiluma neapdoroti patiekalai
Temperatūra:
0°+6°C
Tinkamumo vartoti terminas:
24 val.
Naminiai pieno produktai su varške
Temperatūra:
0°+6°C
Tinkamumo vartoti terminas:
24 val.
Patiekalai, bei gaminiai, kuriems laikyti būtinas 0 +4°C temperatūrinis režimas
Temperatūra:
Laikyti kambario temperatūroje
Tinkamumo vartoti terminas:
2 val.
Atidarytose pakuotėse, kuriuose produktai septiškai supakuoti, yra pasterizuoti
Temperatūra:
0°+6°C
Tinkamumo vartoti terminas:
Suvartoti per keletą valandų